Ost är lite av en tradition i Spanien och varje ost är unik med en egen bakgrund. Spanien har 27 så kallade ursprungsmärkta ostar. De har blivit klassificerade under skyddad ursprungsbeteckning (D.O.P). De flesta traditionella ostar från Spanien görs på en typ av mjölk, antingen ko, get, eller får. Det finns även sorter där man blandat olika sorters mjölk. Spanska ostar finns som hårda och mjuka och allt där emellan. De flesta spanska ostar som äts är antingen fresco eller semi-curado, vilket innebär att de inte lagrats eller att de har lagrats under en kortare period. De finaste ostarna från Spanien är dock oftast lagrade under en längre tid och anges då som curado.
Bra ord att känna till när det gäller ostar:
På spanska heter ost ”queso”.
- Fresco – lagrad mindre än 7 dagar.
- Tierno – lagrad mellan 7-12 dagar.
- Semicurardo – lagrad mellan 15-60 dagar.
- Curado – lagrad mer än 60 dagar.
- Oveja – Får
- Cabra – Get
- Queso fresco – Färskost
- Queso artesano – Hantverksost
- Lonchas – Skivor
- DOP = Denominación de Origen Protegida (sv. Skyddad Ursprungsbeteckning)
Fetthalt:
- Från desnatado 0% till doble graso med minst 60% i ostens torrmassa.
Smak:
- Suave – Mild
- Medio – Mellanstark
- Fuerte – Stark
Ett urval av spanska ostar
Att räkna upp alla sorter tar för mycket utrymme, men här är några av de sorter av ost som kommer från Spanien.
Manchego
Manchego är en spansk ost som produceras i La Mancha-regionen. Den görs av från Manchega-får. Osten har en skyddad ursprungsbeteckning. Denna ost måsta lagras minst 30 dagar men max i 2 år. Osten passar bra att servera tillsammans med olika typer av lufttorkad skinka och viner så som Rioja eller cava. Det finns fyra varianter av Manchego, vilka är följande: Fresco, Semicurado, Curado och Viejo.
Cabrales
Queso Cabrales är en av de mest kända ostarna från Asturien i norra Spanien. Denna blåmögelost görs på opastöriserad komjölk, men kan även göras på en blandning av fårmjölk eller getmjölk, vilket ger en starkare smak.
Mahón
Mahón eller formatge de Maó som den heter på katalanska är en hantverksost från Menorca, som är en spansk ö i Balearerna. Den har en nötig och söt smak som kombineras med smöriga och skarpa noter.
Queso Mahón har en skyddad ursprungsbeteckning sedan 1985 och räknas som en av de mest ikoniska ostarna från Spanien. Konsistensen kan variera från mjuk till hård och den typiska lagringstiden är mellan 3 veckor och upp till 2 år.
Tetilla
Tetilla (betyder bokstavligen litet bröst på spanska) är en populär spansk ost från regionen Galicien. Sedan 1993 har osten haft en skyddad status och 1996 fick man även skyddad ursprungsbeteckning av EU.
Traditionellt producerade man endast denna ost i småstäder så som Melide, Curtis och Arzúa, men numera finns det produktion på fler platser i Galicien. Tetilla tillverkas på komjölk som kan komma ifrån någon av följande raser: Rubia Gallega, Friesians och Parda Alpina.
Idiazabal
Detta är en lagrad ost som kan vara både semi-cured eller cured beroende på hur länge den har lagrats. Idiazabal görs med opastöriserad helmjölk från Latxa-fåret och under vissa omständigheter med Carranzana-fårmjölk.
Nata de Cantabria
Nata de Cantabria är en traditionell mjuk ost från Kantabria-regionen i norra Spanien. Den görs på opastöriserad mjölk på Friesian-kor som är specifika för regionen. Denna ost har en normal lagringstid på 14 dagar till 2 månader.
Queso Roncal
Queso Roncal är en traditionell hantverksost från Spanien, från Valle de Roncal i Navarre-regionen. Den får endast göras med mjölk från Rasa- eller Latxa-får.
Zamorano
Zamorano är en ost som lagras vanligtvis i minst 6 månader, vilket ger en smulig och hård textur. Den görs i Zamora-provinsen som ligger i regionen Castile y León. Zamorano ost görs på mjölk från Churra och kastilianska får, som ger en unik smak.
Afuega’l Pitu
Afuega’l Pitu är en spansk ost från Asturien. Denna ost är välkänd för sitt höga fettinnehåll och starka smak. Något annat som kännetecknar Afuega’l Pitu är det faktum att den traditionellt inte har något skal, utan istället lägger man tyg omlott om osten.
Det finns flera varianter av Afuega’l Pitu, så som Rag, Trunk och Blanco, som kan vara mjuk, semi-cured, eller hård. Majoriteten av produktionen för Afuega’l Pitu är koncentrerad till Grado, men även Las Reguera, Morcin, Pravia, Salas och Riosa producerar denna typ av ost.
Majorero
Majorero är från Kanarieöarna och den görs på Fuerteventura. Majorero-osten har en skyddad ursprungsbeteckning och var faktiskt den första spanska getosten att få denna status. Majorero går att använda till mycket, både till matlagning och som efterrätt.
Cabra Al Romero
Cabra al Romero görs i Murcia med pastöriserad getmjölk. Den lagras vanligtvis i två till fyra månader. Osten i sig kännetecknas av att den täcks helt av rosmarin.
Queso de Gamonéu
Queso Gamonéu är en lättrökt ost med röda, gröna och blå “fläckar” och produceras i Asturien. Osten görs med en blandning av mjölk från får, kor och getter.
Torta del Casar
Torta del Casar är en populär ost i Spanien som produceras i Extremadura-regionen och är särskilt känd för sin mjuka och krämiga konsistens med en rik och saltig smak. För tillverkning så används opastöriserad fårmjölk. Den får endast göras med mjölk från Entrefina-får eller Merino-får och måste lagras minst 60 dagar. Traditionellt så äts den genom att man skär av toppen och skopar ut den krämiga osten inuti.
Arzúa-Ulloa
Arzúa-Ulloa är en traditionell spansk ost med ursprung i Galicien. Den görs med pastöriserad mjölk. Det finns två varianter, Arzúa-Ulloa farmhouse cheese (görs med mjölk från kor på samma gård där den produceras) och Arzúa-Ulloa mature cheese vilket kräver en lagringstid på minst 6 månader.
Payoyo
Payoyo görs på mjölk från Payoya-get och Merino-får från Sierra de Grazalema i södra Spanien.