Skandinavisk skola eller spansk skola? Om du och din familj ska flytta till Spanien för en kortare period, så är det ett utmärkt val att gå i en skandinavisk skola eller svensk skola. Men är det så att ni har tänkt att stanna i Spanien för gott, så är det oftast en fördel att låta era barn gå i en spansk skola. Det så att barnen integreras ordentligt i det spanska samhället från början. Även om de skandinaviska skolorna är bra på sitt sett, så kan de inte ge den språkundervisning eller den kultur som barnen får om de går i en spansk skola tillsammans med spanska barn.
Svårt till en början
I början kan det vara svårt för barnen att gå i spansk skola. Särskilt om barnen redan innan börjat skolan innan de flyttat. Det kan bli lite av en kulturkrock samt en svår omställning, både för barnen och föräldrarna. Att ha barnen i en spansk skola innebär en del jobb även för er föräldrar. Särskilt under vissa tider på året. Det är då barnen ska skrivas in, anmälan till skolbuss och matbespisning ska göras och skolböcker inhandlas.
Kostar även om det är gratis
Spanska skolor är gratis att gå på, men det är andra saker som kostar pengar. Det som kostar är bland annat skolböcker, skolbuss och skollunch. Man kan söka bidrag för alla kostnader, men alla får det inte eftersom det är behovsprövat och även om man får det täcker de inte hela kostnaden.
Kan börja tidigt
Barn i Spanien kan börja skolan tidigt. Oftast så börjar de skolan det år de fyller tre. Dock är det inte obligatoriskt förrän det år de fyller sex. Den första ”skolgången” kallas för Infantil. När barnen blir sex år så går de vidare till Primaria som man går i sex år, detta motsvarar svenska låg- och mellanstadiet. När barnet fyller 12 börjar de i Secundaria som motsvara vårt högstadium. Här går man fyra år och sedan är man klar med grundskolan. Sedan kan man gå vidare till Bachilerato som är gymnasium.
Skoldagarna ser olika ut beroende på var i Spanien man bor men de flesta skolor i Valencia-regionen har långa skoldagar med början klockan 9.00 och med hemgång klockan 16.30. En del skolor hoppar över lunchen för de äldre barnen så att de slutar klockan 14.00
Att gå i spansk skola
Spanska skolor kräver lite mer av eleverna än vad skolan gör i Sverige och att det är strängare disciplin. Bland annat brukar det vara så i de lägre klasserna att det finns ett ställe i klassrummet dit barnen får gå och tänka efter när de har gjort något dumt, men man belönar också väldigt gärna när barnen har uppfört sig bra. Äldre barn har ett pricksystem där en missad läxa, dåligt uppförande eller skolk leder till en prick och ett visst antal prickar ger straff som att inte få följa med på skolutflykter, kvarsittning, eller till och med avstängning från skolan.
Utländska barn får extra spansklektioner varje dag tills de har lärt sig tillräckligt för att hänga med på de ordinarie lektionerna. Om de kan väldigt lite spanska slipper de oftast övriga läxor i början för att bara koncentrera sig på att lära sig spanska.
Säkerheten på de spanska skolorna är hög. Ofta är de omgärdade med murar och grindar, som bara öppnas för att släppa in eller ut eleverna.
Vid dagens slut övervakas de små barnen noga och släpps inte ut till någon annan än föräldern om inte något annat har bestämts med läraren innan.
Om du funderar på att sätta dina barn i spansk skola så måste ni då vara inskriven i kommunen i Spanien för att få söka till skolan. Ni måste då ha ett NIE-nummer, vilket är ett identitetsnummer för utlänningar som man behöver ha för att kunna göra en massa olika saker i Spanien, som att köpa en bil eller öppna ett spanskt bankkonto. För att kunna söka till skolan ska även ha något som kallas för padron. Det är att man är inskriven i kommunen. Vidare kan man bli resident och man blir då skatteskriven i Spanien, jobbar och försörjer sig där. För att kunna bli resident måste man kunna uppvisa försörjning i landet.