Att leva pensionärslivet i Spanien är inte fel. Spanien tillhör inte något av de utpräglade lågskatteländerna för svenska pensionärer, men om du som svensk pensionär flyttar till Spanien så kommer du att få mer pengar i plånboken varje månad samt att det även är lägre levnadsomkostnader.
Skattefördelar för svensk pensionär i Spanien
- Lägre skatt på pensionen
- Lägre kapitalbeskattning
- Fastighetsuppskov medges
- 10-årsregeln = 0 år
Svensk pension i Spanien
Sverige har ett skatteavtal med Spanien som är möjligt att tillämpa. För att kunna fastställa din skattesituation vid pensionering i Spanien måste hänsyn till tas till flera faktorer såsom;
- Svensk lagstiftning
- Spansk lagstiftning
- Tolkning av skatteavtal mellan Sverige och Spanien
- Dina olika pensionsinkomster, vilken typ av pension det rör sig om
Huvudregel
- Svensk allmän pension – beskattas i både Sverige och Spanien
- Tjänstepension från privatsektor – beskattas i Spanien, Sverige får beskatta
- Tjänstepension från offentlig sektor- beskattas endast i Sverige
- Privat pensionsförsäkring – beskattas i både Sverige och Spanien
Den beskattning som är ovan bygger på rådande dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Spanien. Det förutsätter då att du emigrerat till Spanien och saknar väsentlig anknytning till Sverige. Undantag från ovanstående regler förekommer.
Det kan tyckas till en början när man ser på huvudregeln att det blir en tyng skattebörda att flytta till Spanien som pensionär. Men det är nästan alltid så att du minskar skatten på din pension när du flyttar till Spanien. Detta beror på en mängd faktorer, då bland annat hur det spanska skattesystemet ser ut, spanska avdrag, svenska regler och hur dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien skall tolkas. När Sverige äger rätt att beskatta din pension så sker det inte med den vanliga svenska inkomstskatten utan särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, så kallad SINK-skatt.
Det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att du ska anses vara ”fullständigt utflyttad från Sverige” och därmed vara berättigad till SINK-skatten. Du får inte äga bostad i Sverige förutom fritidshus, inte ha maka/make eller barn under 18 år kvar i Sverige, inte bedriva näringsverksamhet eller sitta i bolagsstyrelse i Sverige. Du ska ha en permanent bostad i Spanien och vistas där minst 6 månader om året.
Vilken sjukvård får jag i Spanien?
Om du inte är folkbokförd i Spanien har du endast rätt till akutsjukvård under din vistelse där, förutsatt att du har med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort. Då Spanien ingår i EU/EES har du rätt till sjukvård efter överlämnande av intyg från svenska Försäkringskassan till den spanska motsvarigheten. Du kommer då att omfattas av det spanska sjukvårdssystemet.
Du kan också teckna en privat sjukvårdsförsäkring som är giltig i både Spanien och Sverige och övriga världen.
Ska jag ta med bilen?
Om du inte bosätter dig i någon av storstäderna är det oftast inte nödvändigt att ha bil alls. Men bor du längre ut kan det vara ett måste, särskilt om det är dåligt med kollektivtrafik. Dock kan det vara enklare att köpa bil i Spanien istället för att ta med din svenska bil.
Vilka papper behöver jag hålla reda på när jag ska flytta till Spanien?
En del av de papperen nedan tar du med dig från Sverige, andra ordnas på plats. Se till att ha alla nödvändiga papper i ordning, och förbered kopior. Det är klokt att förvara originalen för sig och med fördel i plastfickor.
Identitet
- Personbevis: i Spanien behöver ditt personbevis vara stämplat och signerat av Skatteverket. Beställ i god tid innan flytt.
- Nationellt ID: ansök på Polisens passkontor.
- Vigselbevis (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
- Födelseattest för barn (kan behöva översättas av auktoriserad översättare).
- Kopior av passen: stämplade av kommunhuset.
- NIE-nummer i god tid från Sverige, annars på plats i Spanien.
- Padron – mantalsskrivning som du genomför på aktuellt kommunhus i Spanien.
Kontrakt
- Hyreskontrakt bostad
- Faktura för el eller vatten (som styrker att du bor på adressen du uppgivit)
- Abonnemangsavtal (kom också ihåg att i tid avsluta de abonnemang du inte ska ha kvar efter flytten)
Bank
- Intyg på bankkonto i spansk bank
Försäkring/sjukvård
- Försäkringspapper
- Intyg från Försäkringskassan
- Europeiskt sjukförsäkringskort
Bil
- Bilpapper
Pension och Levnadsintyg
Det är Pensionsmyndigheten i Sverige som har i uppdrag att administrera och betala ut den allmänna pensionen. Är det så att du lever i Spanien, men tidigare har jobbat i Sverige, så har du rätt till att få svensk allmän pension utbetald även om du är bosatt utanför Sverige.
Varje år ska det skickas in ett årligt levnadsintyg om du är bosatt utanför Sverige och får pension från Pensionsmyndigheten eller ersättning från Försäkringskassan.
När du bor i Spanien är det enkelt att skicka detta. Det beror på att Sverige har ett elektroniskt utbyte med ett flertal länder, bland annat, Spanien. Du behöver i de flesta fall inte göra något alls själv, eftersom det sker automatiskt.
Ibland kan det dock vara så att du får begäran om levnadsintyg på papper, även fast att Pensionsmyndigheten har ett elektroniskt utbyte med Spanien. Det beror på att personuppgifterna överförs maskinellt från Pensionsmyndigheten till dess spanska motsvarighet INSS och ibland uppstår problem i identifieringen. Det kan vara att ett namn är felstavat till exempel. Om det inte gått att identifiera en person elektroniskt så kommer Pensionsmyndigheten att skicka ut en begäran till om levnadsintyg på papper.
Du måste då skicka in ditt levnadsintyg i tid, annars kommer utbetalningen att upphöra fram till dess att detta intyg kommer in.
Om du byter adress är det viktigt att du ger Pensionsmyndigheten den nya. De behöver ha rätt information om alla som får ersättning från dem.
Om du får ett brev där det står att du ska skicka in ett levnadsintyg så kan du göra det via deras webbformulär eller via svensk e-legitimation.
Om du har en svensk e-legitimation är det enklaste sättet att godkänna intyget genom att logga in på Pensionsmyndigheten webbsida. Om du inte har det så måste du skicka in ditt levnadsintyg till Pensionsmyndigheten. Du kan antingen bifoga ett stämplat och signerat levnadsintyg digitalt på Pensionsmyndighetens webbsida eller skicka det med post.
Adressen till dem är:
Pensionsmyndigheten
FE 7001
839 77 Östersund
Sweden
Om du har frågor kring din pension om ditt levnadsintyg eller andra frågor kan du kontakta Pensionsmyndigheten:
– Telefon: +46 498-200 700
– E-post: [email protected]
– Postadress: Pensionsmyndigheten, 839 77 Östersund, Suecia
– Web: www.pensionsmyndigheten.se