I Spanien finns det inte bara tapas och annan typisk spansk mat, utan de har även en hel del drycker som är typiskt spanskt. Vi har tidigare skrivit om Andalusiens viner, så väl som vinprovning, men här tänkte vi ta upp fem typiskt spanska drycker.
Sherry
Sherry är ett berömt spanskt starkvin. Det tillverkas i triangeln kring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien i södra Spanien.
Sherry är den engelska versionen av det spanska ordet jerez, som i sin tur kommer av det uråldriga sherish.
Regionen är en Denominación de Origen (DO) och det officiella namnet är D.O. Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda. Jerez blev en DO år 1935.
I denna region så finns det vit kalkjord, som kallas för albariza. Kalken gör att vinet får en högre alkoholhalt och mera finess.
De olika sherrystilarna
Fino – torr, lätt gul sherry med jästig doft och smak med inslag av hasselnötter, marsipan, gröna oliver, reduktiv bouquet. Fino dricks ofta till Tapas men också till vårt moderna kök.
Manzanilla – Egentligen en fino, men då den görs i Sanlúcar kallas den manzanilla och blir aningen lättare i smaken och med aromer av kamomill och gröna äpplen.
Amontillado – bärnstensfärgad på grund av begränsad kontakt med syre. Är en fino som fortsätter sin utveckling under oxidation då jästtäcket dör då alkoholhalten stiger genom vattenavdunstning och att näringsämnena i vinet förbrukats. Torr, medelfyllig och med toner av nötter.
Oloroso – torr, fyllig och oftast mörkare än amontillado. Intensiv doft av torkad frukt. (Oloroso betyder väldoftande.)
Palo Cortado – sällsynt sherry, som brukar karaktäriseras som ett mellanting mellan amontillado och oloroso.
Utöver dessa traditionella stilar gör man även följande:
Pedro Ximenez – gjort enbart på druvan med samma namn. Druvor hämtas nästan uteslutande från området Montilla-Moriles som historiskt sett räknats till Jerez.
Moscatel – druvan behandlas på samma sätt som PX och är i princip rätt lika till sin stil, med andra aromer.
Cava
Cava är Spaniens svar på champagne kan man säga. Det är ett mousserande vin, som kan vara vitt eller rosé. Den kommer olika distrikt i den autonoma spanska regionen Katalonien. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”.
Själva tillkomsten av denna dryck tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872. Eftersom att Penedès-distriktets vingårdar plågades av vinpestens framfart som spreds av phylloxera-lusen så ersattes de röda vinstockarna som var infekterade mot vita. Då Raventós inspirerades av champagneregionens framgångar beslöt han sig för att skapa ett torrt mousserande vin.
Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada som ger den elegans och mjukhet, Macabeo som ger friskhet och kraft och Xarel·lo som bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt. Övriga tillåtna druvor är Chardonnay samt mindre mängder av Monastrell och Pinot Noir.
En cavatillverkare kallas cavista och gör ofta cava i sina huskällare under hantverksmässiga former.
Sangria
Sangria är något många säkert testat på att dricka. Det är en form av vinbål, som dricks i både Spanien och Portugal. Namnet kommer av det spanska ordet sangre som betyder blod. I en sangria brukar det finnas:
- Rött (sött) vin
- Frukt i skivor eller bitar
- Något sött: bananlikör, honung eller apelsinjuice
- Brandy eller cognac
- Sodavatten, mineralvatten eller tonic
- En bit kanelstång
- Isbitar
Tinto de Verano
Tinto de Verano betyder bokstavligen sommarrött vin. Det är en kall, vinbaserad dryck som är mycket populär i Spanien. Till viss del påminner den om sangria. En Tinto de Verano brukar bestå av 1 del bordsrött vin och 1 del läsk, vanligtvis lemonad. Traditionella märken av läsk, eller gaseosa, som La Casera, kan kopieras genom att blanda Sprite eller 7-Up med kolsyrat vatten. Sedan serveras drycken med is samt en skiva citron eller apelsin.
Ibland kan denna drink även ha rom i sig samt att det finns även andra varianter som då inkluderar rött vin blandat med citronsoda, apelsinläsk eller bitter citron; rosévin blandat med citron- eller apelsinläsk; och rött vin blandat med cola (känd som calimocho).
Denna dryck är från början av 1900-talet. Det var Federico Vargas som skapade en blandning av ett rött vin och läsk för sina kunder på Venta Vargas i Cordoba, Spanien. Till en början kallades drycken för en ”un Vargas”.
På Costa del Sol och andra södra regioner i Spanien är det vanligt att lokalbefolkningen dricker tinto de verano eftersom det är lätt att göra själv, samt att det även finns många färdiga varianter av drycken för samma pris som många coladrycker.
Öl
Spanien är en av Europas största ölproducenter och säkert har du druckit både en och fler ”cervezas”. När du beställer una cerveza (en öl) eller una caña (en liten öl) så blir det oftast den öl som är tillverkat nära där du är. Är du i Madrid så är det garanterat en Mahou Cinco Estrella du kommer att serveras. Denna ölsort är dessutom det officiella ölet i Real Madrid.
Ett annat hantverksöl bryggd i Las Rozas, strax utanför Madrid är La Virgin. För övrigt går det utmärkt att besöka bryggeriet för turer, provningar och en bit att äta.
I Barcelona är det vanligt att dricka Estrella Damm. Varumärket grundades 1876 och är ett av de äldsta.
Moritz är enda ölen i Spanien vars etikett är helt skrivet i Katalanska, Moritz är en Pilsner bryggd i Barcelona.
Cruz Campo som är Spaniens största ölmärke ägs för närvarande av nederländska bryggeriet Heineken. Dock så grundades det i Sevilla år 1904 av två bröder. Märket, som är särskilt populärt i Andalusien, gör flera olika typer av öl men dess Pilsner lager är den mest populära. Det var det första spanska ölmärket för att skapa en alkoholfri öl år 1976 och är den officiella sponsorn för Spaniens nationella fotbollslag.
Alhambra är en blek lager som bryggs i Granada, södra Spanien. Namnet kommer av den moriska fästningen med samma namn. Det grundades 1925 och har varit en del av Mahou-San Miguel sedan 2007.
Sedan finns det även flera andra spanska ölsorter, så väl som att även till exempel Gran Canaria ha egen öl till exempel Tropical.
För övrigt, om du vill beställa en stor öl, så kan du säga Una grande cerveza, alternativt una jarra.