Vanliga frågor angående Spanien/Marbella

Här sammanställer vi några av de vanligaste återkommande frågorna som Svenskar och folk i allmänhet har om Spanien, ofta med Marbella som utgångspunkt och Sverige som referens. Sidan uppdateras löpande med nya frågeställningar och svar allt eftersom de kommer.

Hur är lönerna i Spanien?

Givetvis beror detta på var i Spanien (t.ex. storstad eller inte) industri och typ av jobb, men generellt vittnar många om att lönebilden i Spanien för traditionella jobb (som inte är inom expertområden) ligger på halva nivån av den i Sverige. Man ska ju dock komma ihåg att skatteläget ofta är lägre i Spanien men framför allt också lägre levnadskostnader, i kombination med högre livskvalitet.

Hur soligt är det egentligen i Marbella?

Man brukar säga att Marbella har 320 soldagar per år. I Sverige är det genomsnittliga antalet soltimmar per år cirka 1800-1900 timmar. Genomsnittet för Costa del Sol är 2905 timmar per år, vilket faktiskt är bättre än Kanarieöarna som har drygt 2800 soltimmar. Malága och Marbella har bäst väder i hela Spanien med 3000 soltimmar per år. Temperaturerna runt Marbella är också förhållandevis jämna året runt tack vare närheten till havet.
Källa: SMHI & AEMET

Var i Marbella är det bäst att bo?

Det här är en fråga som antagligen kan få så många olika svar som antalet frågor, men i stadsdelarna Nueva Andalucia och La Campana bor många svenskar. Det syns också från det faktum att det både finns svensk skola i Nueva Andalucia/La Alzambra och att det finns två svenska matvarubutiker (en i Nueva Andalucia och en i La Campana).

Vad är Nueva Andalucia?

Nueva Andalucia är den största stadsdelen i Marbella, beläget norr om Puerto Banus. I Nueva Andalucia bor drygt 15 000 människor. Affärer och restauranger är framför allt samlade kring Centro Plaza. Varje lördag är det en jättestor marknad runt Centro Plaza och den gamla tjurfäktningsarenan, där många Skandinavier samlas året om för att shoppa men kanske framför allt för att socialisera. Nueva Andalucia är känt som Golfdalen (The Golf Valley) och har ett antal golfbanor i sin direkta närhet, t.ex. Las Brisas, Los Naranjos, Aloha Golf, La Magna, La Quinta Golf och La Dama de Noche.

Vad är Puerto Banus?

Puerto Banus är en yacht/båthamn utanför Marbella, söder om Nueva Andalucia som byggdes av José Banus som en fristad för kändisar. De flesta har dock flyttat till andra mer privata områden i närheten, bl.a. Nueva Andalucia men märkesbutikerna, lyxyachterna och utelivet finns kvar. Puerto Banus hamn har plats för nästan 1000 båtar av varierande storlek där det finns ett antal på 35 meter och mer. Ibland gästas hamnen också av betydligt större yachter och kryssningsfartyg, med allt från helikopterplattor till basketplaner ombord, vilket gör det till ett populärt turistmål för den som vill få en inblick i överdådig lyx. Längs med hamnen ligger restauranger och märkesbutiker om vartannat, där sportbilar och andra lyxbilar sakta glider förbi, vilket i det närmaste kanske kan jämföras med Biblioteksgatan i Stockholm även om Puerto Banus alltså inte har en renodlad gågata.

Vad är El Corte Inglés?

El Corte Inglés är en kedja med köpcentrum, varav det finns ett i Puerto Banus, Marbella som är öppet kl 10-22 måndag-lördag (stängt söndagar). Här finns allt från kläder, elektronik och leksaker till specialbutiker som t.ex. Nespresso med flera. Matbutiken Hipercor i samma byggnad, har ett mycket brett utbud med allt man kan tänkas behöva, med t.ex. frukt, kött, färskt bröd och fikabröd, skaldjursdisk, sushidel, ost-rum, kaffebönor på lösvikt (till och med världens lyxigaste kaffe Kopi Luwak).
›› Hitta hit – Direktlänk till Google Maps
›› Se även hemsidan för El Corte Inglés i Marbella

Fler frågor om Marbella?

›› Har du själv några frågor så är du välkommen att kontakta oss här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *