Parad till jungfruns ära

Varje år, så firas havets jungfru, Virgen del Carmen, runt om i Spanien och så även i Marbella. Man firar bland annat genom att man har en parad. I år så sker denna parad den 16 juli. Virgen del Carmen är alla sjömän och fiskares helgon. Man trodde för att hon med enbart sin uppenbarelse kunde rensa upp vattnet.
Paraden sker varje år och det genom att man tar en staty av detta helgon och bär den på Marbellas gator, från kapellet i Gamla Stan fram till Marbellas fiskehamn, Puerto de la Bajadilla. Med i denna parad går det musiker som spelar musik och lokala digniteter. Runt om så samlar sig folkmassor, som jublar och kastar vita nejlikor på den vandrande processionen.
Framme i hamnen
När man har kommit fram till fiskehamnen med statyn av Virgen del Carmen, så välsignar man alla fiskebåtar. Sedan bär man upp statyn på en av båtarna och båten styr sedan mot Puerto Banús. Med på färden är flera lokala fiskare, fritidsbåtar och jet skis. När det sedan är dags för återfärd, så stoppar man mitt ute på havet och kastar blommor. Detta är till minne för alla de fiskare som förlorat livet ute på vattnet. Efter man kastat blommorna, så sker en välsignelse. Sedan återvänder båten med statyn till Puerto Deportivo in Marbella. Väl framme tar man ner statyn, och processionen fortsätter från marinan till Gamla Stan och tillbaka till det kapell där hon hör hemma. Denna parad drar alltid mycket folk.
Historian om Virgen del Carmen
Virgen del Carmen kallas även för la Reina de los Mares som betyder havets drottning. Hon har haft en stor betydelse för många av de fiskebyar som finns i Spanien. För att hitta ursprunget till detta helgon, så får man ta sig tillbaka till Gamla Testamentet. Där kan man läsa om profeten Elias och att han återvänder till grottan i Mount Carmelo, nära Haifa, Israel. Flera århundraden senare, så kom det flera eremiter som följde i hans fotspår, och bad om beskydd från Jungfrun Maria av Mount Carmelo, eller Virgin of Carmen. Hon var även känd som Stella Maris, och var snart antagen som beskyddare av sjömän och fiskare världen över.
Även om turismen har tagit över många delar av Spanien, och då även Marbella, så är det många städer med fiskebyar eller med ” barrio pescadores”, som alltid haft en stark anknytning till la Reina de los Mares som än idag ser henne som sin beskyddare. Det har sedan länge trots att hon med sin uppenbarelse renade vattnet och att det därmed, varje år, efter 16 juli då paraden eller processionen hålls att havet är rent nog för att simma i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *